Farid
Tristan

Insikten om en framtid som skådespelare infann sig i sexårsåldern. Pjäsen skulle lära barn uppförande och renlighet men i huvudrollen som smutsig rebell väcktes någonting helt annat. Nervositeten inför att stå på scen och dragningskraften till karaktären, resulterade i lika delar vision och behov av att stå i rampljuset. Här börjar min skådespelarhistoria.

Med en rotlöshet och flytt mellan fler än tjugo städer i tio länder innan sjutton års ålder, känns det svårt att kalla min karriär som någonting spikrakt trots år på teaterskolor i USA, Sverige och Iran. Under mina resor har jag lärt mig att möta kulturer och individer med öppet sinne. Någonting som breddat mina referensramar och min förståelse för individer och roller.

Även om jag lika de flesta skådisar haft en rad olika uppdrag, brinner jag för pjäser och roller som ifrågasätter. Berättelser som ruskar om och lämnar frågor mer än svar. Jag vill testa allt. Se vad som finns bakom dörren, i garderoben, bland det förbjudna, och väcka känslor som helst vill bli lämnade ifred.

Jag siktade på det jag såg som den utstakade vägen för en ung man som ville bli skådis. 1998 sökte jag in till teaterhögskolan i Göteborg. Efter att ha gått vidare till sista gallringen fick jag reda på att andra fått platsen då jag var för ung och oerfaren. På inrådan av en etablerad manlig skådespelare fick jag rådet att samla erfarenheter, drömma, älska, krossas, byggas upp! Kort sagt att leva. Äventyret förde mig till vägs ände. Ett liv i artificiell själsfrid och sömnlösa nätter. Med en ryggsäck och ett pass åkte jag till USA och tog vid där jag slutat. På teaterskola, denna gång i LA. Var jag fick min första filmroll.

Åter i Sverige började jag på Kulturama och har sedan dess medverkat i filmer och pjäser i Sverige, Estland och nu senast i Danmark. Som huvudrollsinnehavare i pjäsen Teheran mon amour, på teater FÅR302 i Köpenhamn 2011-2012, tilldelades vi pris från Statens Kunstfond vilket jag är mycket stolt och tacksam för.

Välkommen att läsa mer om produktioner jag deltagit i, eller titta på klipp och recensioner.